Гипсокартон

Гипсокартон

Гипсокартон или гипскартон е строителен материал. Представлява панел от два листа хартия или картон между които има сърцевина от гипс с обща дебелина обикновено между 1 и 2 cm. Използва се за облицовка на стени, окачени тавани, преградни стени и декоративни елементи.

Гипсокартонът се дели на обикновен, водоустойчив и пожароустойчив. Всички видове гипсокартон са със стандартни размери – широчина – 0,6/1,2/1,25 м. и дължина от 2,00 до 3,00 м.

Обикновеният гипсокартон 12,5 (13 mm в някои страни) се използва при изграждането на преградни стени, предстенни обшивки и окачени тавани. Означава се с GKB (Knauf) или RB(Rigips) BA13(Placo) и е приет стандартен бял цвят на листовете хартия.

Водоустойчивият гипсокартон притежава всички свойства на обикновения гипсокартон, характерно за него е вложеният силикон в сърцевината, благодарение на който водоустойчивия гипсокартон не влошава своите експлоатационни характеристики при наличие на влага. Приетото означение е GKI или RBI, а цветът на листовете хартия е зелен. Подходящ е за помещения, с по-голяма влажност като бани и кухни.

Пожароустойчивият гипсокартон покрива изискванията за противопожарна безопасност. Поради негоримостта на вложените в сърцевината фибри, неговото използване ограничава разпространението на огъня. Може да се познае по характерния за листовете хартия червен цвят, а приетото означение е GKF.

Съществуват още много видове гипсокартон. Някои дори нямат хартиено покритие, а само сърцевина, армирана със стъклени фибри (Ridurit,Rigiform), листове с повишена твърдост(HD жълт цвят), както и с оловно покритие отзад за радиоактивна защита в рентгенови кабинети

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!