Топлоизолация

Топлоизолацията е елемент, служещ за намаляване на топлинния поток. Често в топлоизолацията се включва и рефлективна преграда, намаляваща и топлинното излъчване. Най-често използваните в строителството топлоизолационни материали са:

  • минерална вата
  • полиуретанова пяна
  • полистиренова пяна
  • стъклена вата

Изолацията с вата обикновено се използва с пароизолационен слой, тъй като топлинният градиент, създаван от самата изолация, довежда до кондензация на влага, която намалява топлоизолационните свойства. Пароизолацията винаги се поставя от топлата страна на топлоизолацията.

Mинерална (каменна) вата

– ватата е много добър изолационен материал, който има голямото предимство, че пропуска лесно водните пари. Освен това е негорима и е устойчива на гризачи. Ватите се предлагат с различна плътност, в зависимост от приложението им. Леките вати се ползват за вътрешно-стенна изолация, изолация на покриви и различни технически съоръжения. Те са силно хигроскопични и трябва да бъдат защитени от поемане на вода. Тези вати могат да се използват за вътрешна изолация като елемент на преградни стени от гипс-картон или за външна, но в някакъв вид панелна система. Съществуват и плътни минерални вати, които са обработени със специални вещества -репеленти, които ги правят водонепроницаеми. Тези вати се използват за направа на подови и външни фасадни изолации. Обработката с репеленти частично влошава тяхната паропропускливост, но все пак тя остава значително по-добра от тази на другите материали.

Eкструдиран пенополистирол (XPS)

– изолационни плочи, изработени чрез екструдиране на предварително разпенен полистирол, така че в него се получават множество въздушни мехурчета. Характерно за XPS-a e, че камерите на материала са много малки ( < 1мм) и са със затворена структура. Това определя неговите много добри изолационни свойства и пълната му херметичност – той на практика не пропуска нито вода, нито водни пари. В зависимост от технологията на изработката съществуват малки разлики в структурата на материала. Материалът е подходящ за изработване на подови, покривни и стенни изолации на мазета и приземни етажи. Въпреки чудесните си изолационни свойства, не се препоръчва за външни фасадни изолации, особено при влажни и усойни фасади, тъй като не пропуска никакви водни пари. Допустимо е използването му за изолация на т.нар. термомостове на сградите – бетонни трегери, колони и др. Също така се използва за изработка на вътрешни изолации, където неговата ниска паропропускливост и висока механична якост го правят изключително подходящ.

Eкспандиран пенополистирол (EPS)

– изолационни плочи с различна дебелина изработени чрез горещо спояване на гранулат от принудително раздут полистирол. На пазара се предлага EPS с различна плътност и зърнометрия. За външни фасадни изолации се препоръчват материали с по-висока плътност и малка зърнометрия. Материалите с ниска плътност се използват за пълнеж в различни видове панелни сиситеми. EPS притежава добри топлоизолационни свойства и паропропускливост, близка до тези на традиционните строителни материали, което определя неговото приложение като материал за външни фасадни топлоизолации. Качествените материали са екологично чисти (не изпускат вредни газови емисии) и притежават неизменност на размерите с течение на времето. Не всички материали от вида са подходящи за фасадна изолация – обикновено те се означават с EPS-F, но това означение варира при различните производители.

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!